Search
Close this search box.

Over

Een van de meest natuurlijke rivieren

De Kleine Nete is een van de meest natuurlijke rivieren in Vlaanderen met een goede waterkwaliteit. De wijze waarop ze door het landschap kronkelt en daarin vele mooie meanders heeft uitgesleten, is uniek. Het slingerend verloop bepaalt het landschapsbeeld van uitgestrekte, beemden en ruigten en broekbossen. De rivier herbergt nog populaties van een aantal zeldzame vissoorten zoals rivierdonderpad en beekprik.

Gevoed door verschillende beekjes

De rivier ontstaat op de grens van de provincie Antwerpen en Limburg en kent geen eenduidige oorsprong. Ze wordt gevoed door verschillende beekjes in het gebied tussen Arendonk, Retie, Dessel en Mol-Postel, waaronder de Zeven Neten: de Zwarte Neet, de Witte Neet, Nonnen Neetje, de Desselse Neet, de Looiendse Neet, de Plas Nete, en het Klein Neetje. Na 44 km stroomt de Kleine Nete samen met de Grote Nete waarna ze ter hoogte van Lierde Beneden-Nete vormt. De voornaamste zijrivieren zijn de Aa, de Wamp en de Molenbeek.

Uniek zoetwater tijwerking

De vallei van de kleine Nete maakt deel uit van het Scheldebekken waardoor er nog tijwerking waarneembaar is tot aan de watermolen in Grobbendonk. Dit zoetwater getijde systeem is uniek in Europa. De vallei kan grote hoeveelheden water bergen essentieel om overstromingen stroomafwaarts te voorkomen.

 

De Kleine Nete stroomt door de volgende gemeenten: Retie, Mol, Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Vorselaar, Grobbendonk, Zandhoven, Nijlen en Lier.