Opstart ‘Living Lab Kleine Nete’

Opstart Living Lab toekomstgerichte landbouw in de vallei van de Kleine Nete

Het hydrologisch herstel van de vallei ter hoogte van De Zegge en het Olens Broek is een project van de gebiedswerking in de vallei van de Kleine Nete waar de Vlaamse overheid samen met de provincie, gemeenten en andere actoren werkt aan een veerkrachtige vallei van de Kleine Nete. Uit een ecohydrologische studie blijkt dat de grondwaterpeilen te laag zijn om de natuur in stand te houden en dat de frequente overstromingen in het gebied onomkeerbare schade veroorzaken aan de natuur. Om dat tegen te gaan worden in de studie structurele maatregelen voorgesteld met oog op hydrologisch herstel. Landbouwers in de omgeving vragen zich terecht af hoe toekomstgerichte en rendabele landbouwpraktijken in deze regio er uit zouden kunnen zien.

Het plan van aanpak voor het hydrologisch herstel van De Zegge voorziet ook een landbouwinnovatietraject om goed in te kunnen spelen op de veranderende omstandigheden in de vallei van de Kleine Nete. Zo willen we tot een gedragen, toekomstbestendige aanpak komen die ook oog heeft voor de belangen van de talrijke economische actoren in die in de vallei aanwezig zijn.

Met de oprichting van een Living Lab Kleine Nete willen onderzoeksinstellingen, landschapsorganisaties en beleidsmakers samen met landbouwers antwoorden formuleren op essentiële vragen:

  • Wat is de eigenheid van dit gebied? Hoe creëren we er ruimte voor water terwijl we het risico op overstromingsschade toch maximaal beperken?
  • Kunnen “natte teelten” aan dit alles bijdragen? Zo ja welke gewassen zijn geschikt, wat zijn de te verwachten opbrengsten en mogelijke afzetmarkten? Hoe worden “natte” landbouwgebieden best ingericht?
  • Hoe versterken we het aanpassingsvermogen van onze bedrijven, en met name de landbouwers?

Het Kleine Nete-samenwerkingsverband, de KU Leuven en de KMDA organiseerde daarom in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, HOGent, Provincie Antwerpen, Thomas Moore, Boerenbond en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete op maandag 31 maart 2025 een debatavond op de KU Leuven – Campus Geel.

Na een verwelkoming door Marlon Pareijn (burgemeester Stad Geel), prof. Gerard Govers (vicerector KU Leuven) en Cathy Berx (gouverneur provincie Antwerpen) gaf Jeroen De Waegemaer (Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek) een lezing over de meerwaarde van ‘living labs’. Riccy Focke (Agentschap Landbouw en Zeevisserij) sprak over de succes- en faalfactoren bij transitievraagstukken in de landbouw.

Daarna was er een panelgesprek met Joris Relaes (ILVO), Riccy Focke (Agentschap Landbouw en Zeevisserij), Karen Vancampenhout (KU Leuven Campus Geel), Dries Herpoelaert (KMDA), Pieter Veen (HOGENT), Bas Van der Veken (Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete), Bert De Keyser (Boerenbond), Michaël Cassaert (Thomas More) en Lies Cambie (provincie Antwerpen) dat gemodereerd werd door gouverneur Berx.

Afsluitend tekenden 11 partners een charter om aan te geven zich te willen engageren om een structurele samenwerking op te zetten in het living lab Kleine Nete en samen te willen werken aan de uitdagingen en onderzoeksvragen die hiermee gepaard gaan. De partners die het charter ondertekenden zijn:

  • KUL
  • KMDA
  • Gouverneur van provincie Antwerpen Cathy Berx
  • Agentschap landbouw en zeevisserij
  • ILVO
  • Thomas more
  • HOGent
  • Rurant
  • Earth Plant & Fiber
  • Stad Geel

 

Bekijk hier de presentaties van de lezingen: